
STATE DECLARATION CONSIDERATIONS – ENTRY LIMITS AND QUESTIONS/ANSWERS: 
 
As we get closer to the closing of the performance list, and the opening of the Declarations window, I wanted 
to provide you with some additional information that may assist you with your decisions and declarations. The 
consideration qualifications/declarations, brings another layer to your deliberations, so I want to assist you as 
much as I can.  If you have other questions, email me!   More information can be found in the Swimming 
Manual and in the entry instructions on the swimming page of the MSHSAA website as well.  
 
ENTRY LIMITS - OVERALL: In preparation for your declarations, please review NFHS Rules 3-1-1 and 3-2-1. 
Those rules outline the entry (declaration) limits for teams and individuals – you may not declare any athlete 
beyond these entry limits. These maximums include all declarations TOGETHER. If you have any questions on 
how this works, please call or email me.  You may legally declare a swimmer in 2 individual events and all 3 
relays (as a participant/alternate) for a total of 5, but the student CANNOT swim/dive in all 5 at state, or there 
will be a DQ.  It is imperative that you understand these rules or you will jeopardize your entries/declarations.   
 
ENTRY LIMITS – INDIVIDUAL VS. RELAY:  The options and restrictions on entry limits are well clarified in NFHS 
Rules 3-1-1 and 3-2-1.  Declarations in individual events that are accepted (within the top 32) WILL COUNT as 
entries whether an athlete swims or not (diving is included in limits).  Any withdrawal, no show, scratch, or 
declared false start will count as an entry toward the limit of four for the meet. So, if you are declaring an 
athlete in 5 events (which can only be a combination of 3 relays and 2 individual events) and all entries are 
accepted (top 32), please realize that the athlete will have to be held out of one of the relays. The individual 
events (that are accepted) are locked in as entries whether the athlete participates or not. If you declare an 
athlete in 5 events, and he/she does not make it into the top 32 for one of the individual events, that event 
will not count as an entry and he/she can legally swim in the 1 individual event and 3 relays in which he was 
accepted, for a total of four events, at state.  Relays don’t count as an event unless you swim it, so being listed 
as a relay alternate but then NOT swimming in that relay will not count as an event toward the max of 4.   
 
COACHES - DECLARATIONS AND CONSIDERATION CUTS:  The consideration cuts may make your decisions 
regarding state declarations more thought-provoking.  Swimmers within the top 32 in an event are guaranteed 
entry into that event IF AND ONLY IF you declare them, and only if you don’t exceed the limits.  You must also 
declare swimmers that made a consideration cut but are below the fastest 32, if you hope to have him/her 
compete in that event.  Because athletes have made cuts in a variety of events, there will be holes in the top 
32 (swimmers that are not declared) so you SHOULD declare a swimmer if that’s the event you want to try to 
get the swimmer into.  Just watch your limits!  We’ve gone down the list into the 70’s before, and swimmers 
have gotten in.  If an athlete makes it in the top 32 declarations for the event, they will appear on the PSYCH 
SHEETS that will be posted (per Key Dates schedule) for review.   
 
QUESTIONS AND ANSWERS: 
 
Q1:  If I have a consideration qualifier, do I have to declare him/her in that event or will you just pull the 

swimmer in? 
A1:  You have to DECLARE the swimmer if you want him/her to (possibly) participate in that event at state. If 

you do not declare someone, he/she will NOT be an entry (guaranteed).  
 
 
 
 
 



 
Q2:  Relay alternates – where do I list these? 
A2:  You will list your relay alternates on the MSHSAA website at the time you DECLARE that relay. No 

changes can be made to those relay participants after declarations (other than legal substitutes as 
specifically described in the Swimming Manual). 

 
Q3:  How many relay teams qualify for state in each class. 
A3:  32, unless there is a tie for 32nd place.  
 
Q4:  Can we bring athletes that do not have any entries to state if we list them on our MSHSAA state roster? 
A4:  No. If a student has no entries and is not a relay alternate, they will not have credentials to enter the 

facility or be with the team on deck. Credentials will be prepared based on the athlete data in Meet 
Manager pulled from the MSHSAA declarations. The MSHSAA state swimming and diving rosters are to 
assist you and us in confirming student eligibility, but are not used for meet credentials. 

 
Q5:  When I declare, should I worry about performances still being submitted? Is there a reason to declare 

late? 
A5:  The performance list will CLOSE before declarations OPEN (see Key Dates schedule) so you can declare 

without worrying if all performances are in. If they aren’t submitted by that point, they CANNOT BE 
SUBMITTED.  Declare early… the window is only 24 hours and if you run into any technical glitches, etc. 
you want to have plenty of time. Don’t procrastinate yourself into a corner. 

 
Thank you!  Email me any questions you still have. 
 
Posted 10/2/23 


